Tilbake til hovedsiden

Brevet fra Ellinor

Leserinnlegg 11.09.02 ved Jon Ole Siggerud
Elbildagboken  
www.lillemarius.com

 
Først vil jeg takke for en fin og inspirerende side! Jeg ble første gang oppmerksom på den i fjor høst, og har jevnlig vært innom siden. Tidlig i vinter satte vi oss på venteliste for kjøp av brukt TH!NK, og i sommer var vi heldige og fikk kjøpt EL10242 - Navnet er ELINOR, og hun er litt over 2 år gammel og har snart kjørt 17000km.
 
Jeg har vært veldig interessert i den norske el-bilproduksjonen i mange år, også før nåværende model så dagens lys, men først nå så vi oss istand til å legge såpass mye penger i en bil nr to. Det må i den sammenheng sies at vår forrige bil nr 2 ble sendt på skraphaugen samme dag vi reiste til Røhne og Selmer, Oslo, og hentet Elinor. Egentlig er bilen min hustrus, men jeg er heldig og får låne den ganske ofte!
 
Lyspæreforbruk
Jeg har lest innleggene om skifte av lyspærer: Jeg har allerede skiftet en bremselyspære! Jeg reflekterer også over at bilens klokke går alt for fort - Jeg har stilt den en gang allerede, men den raser videre... Jeg observerer også at blinklysene foran lyser opp "halve gaten" når det er mørkt - Det opplever jeg ikke med vår andre bil. 12V - spenningen må være for høy!
 
Kjørelengde
Apropos "bil nr 2": Vi kjører sammen til og fra jobb når vi kan, og lar den store bilen (Toyota HiClass minibuss) stå mest mulig i ro! Første hele måned kjørte vi ca 1700km med ELINOR - i samme periode kjørte Toyotaen bare 800km, og siden 21 juli har Elinor kjørt ca 3000km. Det kan se ut som om bil nr 2 blir vår bil nr 1. Lengste strekning på en lading er så langt 92 km, men vi har flere ganger passert 85 km med energi igjen i batteriene.
 
Langkjøring
Jeg er miljøvernoffiser i Forsvarets overkommando (og er nok litt påvikret av jobben også i fritiden - eller omvendt) og deltok i forrige uke på Forsvarets miljølederseminar på Hafjell, Øyer i Gudbrandsdalen. Det var helt klart at jeg skulle komme meg dit med ELINOR. Det går litt sport i det - for med nesten 240km hver vei (jeg bor i Bærum vest for Oslo) tar det litt tid, nærmere bestemt ca 11 timer. I en oversikt over ladesteder i Oslo-området, funnet på Internett, står bl a at Esso stasjonen på Minnesund gjerne tar i mot el-biler for lading. Da jeg kjørte inn på stasjonen og spurte om det var mulig å får lade, var både hun på jobb og eieren, som ble ringt etter, uforstående til at dette sto på Internett. De var imidlertid veldig hyggelige, og sa at jeg selvfølgelig skulle få lade. Jeg tilbød betaling, men det var ikke aktuelt å få betale for "litt strøm". Imidlertid kjøpte jeg både pølse og brus og annet tilbehør mens jeg ventet.... Senere kom jeg til Moelv der jeg fikk lade ved Shell (døgnåpent ved E6) - og på veien hjem ladet jeg på HydroTexaco i Hamar (rett før RV22 går over broen retning Stange). Begge disse bensinstasjonene var også meget imøtekommende, og de skulle ikke ha noe for ladingen - Men også her ble brukt penger på mat og rekvisita! Siste stopp hjemover var på Gardermoen, hvor det er 6stk 16Amp gratis parkeringsplasser til el-biler. TH!INK er ikke bygget for langkjøring, men det går bra bare man har tid nok (jeg jobbet og leste, og gikk en liten tur i ladepausene) og møter velvilige folk som låner en litt strøm!
 
En refleksjon: Hvis jeg hadde betalt for all strømforbruk, ville turen ha kostet omtrent det samme som en T-banebillett i Oslo.
 
Oslo Th!nkers?
Er det noen Th!nk-eiere i Oslo og omegn som er interessert i å starte en klubb i Oslo, slik Bergenserne og Trønderne har etablert? Ta kontakt, og vi kan diskutere det.
 
Kontakt meg på adresse: jon-ole.siggerud@c2i.net
 
 
Vennlig hilsen
 
Jon Ole Siggerud