2003  Årgang 3 

Elbildagboken - et unikt historisk dokument (revidert desember 2005)

Jeg kjøpte min første elbil, thinken Lillemarius, i juli 2001. I to og et halvt år skrev jeg dagbok fra livet med Lillemarius. Dagboken fikk mange trofaste lesere og ble et treffpunkt for de mange entusiastiske thinkere som var aktive på den tiden. Den utviklet seg til en story der Lillemarius, store Caravelle, hunden Balder, maskoten Astrid og elbillærinlingen Åshild var hovedpersoner. Målet med siden var enkelt:  Les mer...

Elbilen - eier fremtiden (revidert desember 2005)

Året 2005 vil gå inn i historien som året da klimaproblemene igjen kom i fokus, og Kina har en akselererende levestandard som gir etterspørsel etter enorme mengder biler de neste årene. Verden tåler det ikke. Noe vil skje, og det vil skje raskere enn mange tror. Les mer...

Lillemarius, redaktøren - og selvfølgelig Balder, Astrid og store Caravelle - takker for oss!

Vi lar sidene ligge slik de er. Kanskje vil noen fremdeles ha glede av å lese vår dagbok for de to og et halvt første år med norsk elbil. Ta en titt på artiklene på venstremenyen. God lesing!

Nyttår 2003 - 2004

12.desember: EL Royal

Norges kongefamilie har stort sett blitt observert i mørke BMW-er de siste årene, men nå har kronprinsparet gått stikk motsatt vei ved å gå til anskaffelse av en elektrisk bil. Hvem sier at monarkiet er gammeldags?!

Les mer på: http://pub.tv2.no/nettavisen/bil/article164447.ece

21.oktober: Vinterdekka er på

I går var dagen for dekkskift. Det gikk utmerket. I vår hadde jeg problem med å få hjulene av. Da smurte jeg litt kobberpasta på den sirkelforma kanten som felgen ligger rundt. Det gjorde susen, nå var det ingen problem under dekkskiftet.

21.oktober: Think mot arbeidsledighet i Oslo!

Skal du bort i november? Eller vil du bare tjene litt penger? Vi er to jenter på 25 år som trenger å låne/leie en think ca.14 dager i november til et prosjekt mot arbeidsledighet. Bilen vil få vedlikeholdslading hvis dette blir nødvendig. Kontrakt vil bli skrevet. Vi holder til i oslo-området. For mer informasjon om prosjektet ring meg på mobil : 93630067

Med vennlig hilsen
Stine Møller
, Gabelsgate 47A, 0262 OSLO
TLF: 22 55 13 11
/ 93 63 00 67
Mail: stine.moller@student.bi.no
/ miller_200@hotmail.com

4.oktober: Blinklysskift på et blunk

Pæren i høyre blinklys bak gikk her om dagen. Det tok litt over ett minutt å skifte den, ikke verst! Først ut med tre skruer, deretter av med glasset, skifte pæren og på igjen med glass og skruer. Vær oppmerksom på følgende: Glasset har sugd seg godt fast, så lirk litt med medium makt med skrutrekkeren, vær ikke for hard på hånden! Når skruene skal på plass, så skru litt baklengs slik at de entrer i de gamle sporene i plasten.

4.oktober: Hilsen fra en nybakt kollektivtrafikkant i Oslo

Denne tikket inn for en uke siden og kan sikkert representere mange nybakte og fornøyde Thinkeiere i Oslo. Jeg leste også at kollektivetrafikken i Osle så langt ikke hadde noe å utsette på elbilene. Så her registrere vi at enda en fordom mot elbilene står for fall. Vi eier framtiden!

Jeg har akkurat fått kjøpt meg en Think, den 31.07.03 og har til nå lagt bak meg over 250 mil. Bruker bilen stort sett til og fra jobb, en daglig tur frem og tilbake på ca 5,2 mil. Jeg kjører "feil vei" med hensyn til kø, men sparer likevell 10 til 15 minutter hver dag på turen fordi jeg kan benytte kollektivfeltet. Så for meg tilsvarer det faktisk den "6 ferieuken", og det er jo ganske utrolig. Regnestykket ble som følger: 10 minutter x 5 dager x 48 uker = 2400 minutter / 60 minutt pr time = 40 timer spart.
Har noen tekniske feil på bilden (smårusk). Jeg får ikke p
å instrumentbelysning når jeg kjører. 10Amp bryteren fungerer ikke. Feilene er meldt bilforhandler så det ordner seg nok. Morsomt om noen fikk dratt igang en klubb i Oslo.

Vennlig hilsen Finn Dyrkorn

Se også om Lille My på navnesiden på vestremenyen.

20.august: Oslo Thinkers?!

Både Trondheim og Bergen har sine Thinkers-klubber, men hva med Oslo? Her en oppfordring fra Øystein Strat:

Etter hva jeg vet, finnes det forløpig ikke noen Think-klubb i Oslo, slik det finnes i Bergen og Trondheim. Nå som det begynner å bli litt flere privateide Think i Oslo og omegn, tror jeg det også kan være grunnlag for å danne en Oslo-klubb: "Oslo Thinkers". Dersom det er noen interresse for dette, er det fint om jeg kontaktes på stratmail@spray.no

Så dere østlendinger med fritt leide i kollektivfelt, sett i gang for goder varer ikke evig uten kamp!

20.august: Gråtass og andre kreative navn

En Think med respekt for seg selv har et navn! På venstremenyen finnes oversikt over de som Elbildagboken har fått melding om. Siste navn mottatt er østlendingen Gråtass. Vi har hele 25 navn på listen, men tar gjerne mot flere. 

1.august: 91 km mellom bakkar og berg

 I dag har jeg kjørt 91 km på en lading, og Thinken hadde sikkert gått et par til om det var behov for det. Det var ingen ideell rute med tanke lang rekkevidde. Selv om Nattlandsfjellet ikke er blant Bergens syv berømte fjell, ville en Østfolding kalle en tur opp dette for en tindebestigelse. Vi var helt på toppen som en del av denne turen! Mye kupert ellers også, og det regnet hele tiden. Når det i tillegg var en del motvind, så var dette en utfordring for Lillemarius. Jeg la vekt på å følge trafikken, men ellers kjøre med omtanke. En del 80-sone, men mest 60. Vi nådde altså 91 km, ikke verst!

1.august: På luft og kjærlighet i over en halv mil

Her ene dagen hadde jeg glemt å lade bilen om natten. Noen lurer sikkert på om det skjer ofte, men det er faktisk svært sjelden det har hendt, selv med flere daglige brukere på bilen. Men denne morgenen startet turen til arbeid med rundt 12% energi, og med 15 km foran var bekymringen stor, noe som mellom annet skyldes at turen inneholder to relativt gode stigninger. I det vi nådde toppen av den andre, hoppet pilen den siste hakket til eksakt null drivstoff. Den første kilometeren var det nedoverbakke, og deretter 5,5 km med flat vei og 60-sone. Lillemarius kom ikke bare fram, den fulgte også fint trafikken. Vel tjoret til stikkkontakten etter 6,5 km på luft og kjærlighet, var det fremdeles energi til å kunne kjøre et ukjent antall meter. For de som lurer på om jeg hadde storm i ryggen, kan det opplyses at det var vindstille, men ellers tørr og fin vei.

31.juli: Kjøleviften kan ha lang levetid

Det rapporteres fra Nittedal at Thinken har gått over 80 000 km på samme kjølevifte, så det er kanskje tilfeldig at Lillemarius måtte skifte sin? 
(Se dagboknotat under 24.juli.)

24.juli: Garantitiden er løpt ut - følg med kjøleviften

To år er gått og garantitiden er utløpt. (Batteriene har imidlertid 5 års garanti.) Jeg har fått rettet følgende feil i denne tiden, og alt er dekket av garantien. Som vanlig har servicen hos Ford Kverneland i Bergen vært helt upåklagelig.

- Kjølevifte skiftet. Etter omlag 1,5 år.
- Vannlekkasje bak ved venstre hengsle til bakdør. Etter omlag 1,5 år.
- Venstre høytaler defekt. Etter knapt to år.

Skifte av kjølevifte kom i Elbildagbokens permisjonstid, så det er ikke nevnt før tror jeg. Det er tydelig at dette er et svakt punkt på bilen, og denne må vi nok regne med bør skiftes ved jevne mellomrom. Symptomet er at den begynner å hyle, og feilen er at lageret er røket. Hva dette vil koste, vet jeg ikke, men noen stor kostnad er det helt klart ikke.

Konklusjonen blir at det ser ut som bilen har ett svakt punkt, nemlig kjølevifta. Eiere som enda har garanti på bilen, bør være obs på hyling fra vifta. De andre to feilene ser ut til å være mer tilfeldige, og jeg har ikke hørt andre som har opplevd dette. 

24.juli: Andre årsservice

Lillemarius har i dag hatt sin andre årsservice ved 40 800 km. Ved denne anledning blir pumpen for kjølevannet til batteriene skiftet rutinemessig. Ellers ble det utført ladeservice og sjekket at alt var i orden. Det var det, men med ett unntak.

Høyre høytaler til radioen sluttet å virke for noen uker siden, og det ble nå konstatert at det er selve høytaleren som det er noe galt med. Det er en liten jobb, men de hadde ikke høytaler på lager, så de tar det en gang jeg stikker innom. Bilen har to års garanti så dette gikk akkurat innenfor garantitiden. Jeg gav melding før garantitiden løp ut.

24.juli: Høy temperatur - lav ladeeffekt - lang levetid

Bergen hadde for noen dager siden tangering av sin varmerekord. Regnet var byttet ut med pene 31,8 pluss. Skyene som kom og hindret enda høyere måling, kom noe senere til oss, og vi målte faktisk 34,0 denne dagen!

Når temperaturen i luften nærmer seg 30-tallet, er det tydelig at ledeeffekten reduseres. Etter mitt skjønnsmessige anslag lades batteriene da bare med omlag 1kW mot normalt 2 eller 3 kW (ca). Dette betyr at ladingen tar mye lenger tid. Grunnen er at elektronikken søker å holde batteritemperaturen lav for å forlenge levetiden på batteriene. En annen konsekvens av dette er at viften går mye under lading om sommeren.

Begge deler er selvfølgelig en ulempe. Men samtidig skal en huske at Think har gjort dette for å gi lang levetid til batteriene. Mange andre elbil-merker har hatt trøbbel med batteriene, men Think ser ut til å ha lykkes med batterivedlikeholdet. Se lenger nede om Øyvinds bil som har rundet 84 000 km med batteriene i bedre form enn noen sinne!

24.juli: Hilsen fra Karmøy

Vi takker Kjell Alsaker på Karmøy for følgende innlegg.

Leser i skrivende stund om Ladeservice. Jeg fikk tipset i fjor om lading opp til 95%. Det resulterte i nær 10000km før lade/battservice. 1. til 2. ganger pr mnd, lar jeg EL få seg en god overlading etter å ha tømt de helt... Batteriene tåler fint endel små/klattladinger, men det er nok best å slippe de  godt under 20% før en igjen lader opp til 95-98%. Denne måten fungerer bra på vår EL. Under gode kjøreforhold, er 100km nå fint mulig på en topplading.
 
hilsen ELKjell

Ellers anbefales følgende reportasje på det varmeste: "Med Th!NKen ElseLaura 223 m under havflaten" 

13.juli: Jorden rundt både én og to ganger

Det var det utmerkede nettstedet EV-guide (se deres Langkjørliste) som gjorde meg oppmerksom på at Lillemarius med sine 40000km har gått jorden rundt! Det har den gjort på to år, eller noe mer enn 80 uker, for å være i symbolikken til Jules Verne. Vi er stolte! 

Fra Nittedal melder Øyvind Lunde at hans bil har rundet kloden, ikke én, men to ganger! Dette er etter hva jeg husker gjort unna på tre år. Sterkt! Her følger hans oppmuntrende erfaringer med Thinken så langt:

Bilen min har nå gått over 84 000 uten antydninger til reduserte ytelser, tvert i mot. Erfaringer fra årets EV2003 og et omtrentlig sammenligningsgrunnlag med andre TH!NK med atskillig færre kilometer bak seg viser at jeg ligger fra 5-15% høyere på kapasitene enn biler som har gått ca 40 000 og 5-6000 kilometer. På et eller annet tidspunkt vil det snu uten at det betyr en snarlig død på batteriene. Erfaringene mine burde være en oppmuntring for de med stor skepsis til batterilevetid og kostnader.

Men ryktene sier at på Askøy har Thinken "Lillebil" den desidert lengste kjøring på ett år. Redaksjonen arbeider med saken og vil komme tilbake med mer når folk dukker opp etter ferien.

Spre dette budskapet til alle som tror at elbilen ikke spar unna nok vei i løpet av et år!!

12.juli: Nye Think kommer, - men ikke enda

Etter det elbildagboken forstår, går utviklingsarbeidet av den nye Think sin gang, men den kommer ikke i salg i 2003. Hvordan tidshorisontene videre ser ut, er verre å finne ut av, men trolig må vi vente et godt stykke ut i 2004 før den kommer i salg. Redaksjonen vil gjøre hva vi kan for å holde leserne oppdatert om dette ganske hemmelighetsfulle, men flotte prosjektet. Heldig er vi som har en Think!

12.juli: Lillemarius feirer toårsdagen

Etter en pause på et halvt år er nå Elbildagboken tilbake. Dette skjer på toårsdagen til Lillemarius. Tidligere lesere vil vite at dagboken for det første året er detaljert både på ene og andre måten. Alt dette finnes fremdeles på venstremenyen. Dagboken vil framover bli mindre systematisk, men leserne skal få med alt er av nyhetens interesse. Dersom du lurer på hvordan det er å eie en Think som starter på tredje året med 40000 km bak seg, så følg med!

Få med deg Årsrapport 2.året på venstremenyen!Astrid, Balder og Lillemarius.
Tre gode venner feirer bursdag med is!